Filter projecten op

Ecokunst

navorming • beeld

In deze navorming gaan we werken met natuurlijk en recyclagemateriaal. Vanuit deze ervaring schetsen we een methodisch kader, zodat je zelf nieuwe opdrachten met verschillende materialen kan bedenken die het louter knutselen overstijgen.

Van begeleider naar bemiddelaar

navorming • erfgoed

Tijdens deze vorming verkennen de deelnemers verschillende (inter) actieve werkvormen die kunnen ingezet worden in de bemiddeling tussen erfgoed enerzijds en kinderen/jongeren anderzijds.

(h)Appklaar! - de vorming (NIEUW)

navorming • audiovisueel

David Hockney is ver in de 70 en maakt zijn schilderijen tegenwoordig op de iPad. Dat kunnen wij ook! We fotograferen, tekenen, filmen, maken collages … en dat allemaal op de iPad. We zoeken uit met welke apps we ons kunnen uitleven en gebruiken ze door elkaar. We nemen een foto als achtergrond voor een schilderij en plaatsen er tekst op. Of helemaal omgekeerd! De ideale vorming voor begeleiders die zich willen verdiepen in de wereld van de apps en zichzelf en hun groep daar creatief mee willen uitdagen.

10 dozen = 1001 variaties, de vorming

navorming • beeld

10 witte dozen. In elke doos zit een ander materiaal. De materialen zijn verschillend en veelzijdig: zacht en hard, soepel en vast, eenkleurig en veelkleurig, breed en smal, rond en vierkant ... We stapelen, sorteren, selecteren, verbinden, assembleren en combineren al die materialen en komen zo tot 1001 variaties, net zoals de kunstenaars Guy de Cointet en Hedwig Houben. In deze vorming ontdekken we dat we met materiaal kunnen experimenteren rond vorm, kleur, licht, contrast, ... . Het gebruikte materiaal is heel toegankelijk en makkelijk te vinden, zodat iedereen nadien zelf vlot aan het werk kan. De opdrachten kunnen we vanzelf vertalen naar andere materialen en technieken. Tot slot plaatsen we alles in een methodisch kader dat stof tot reflectie biedt.

Artistiek groot spel (NIEUW)

navorming • multidisciplinair

Stratego in ‘t groot, een smokkelspel, pak de vlag. Grote spelen voor in de stad of voor in een bos zijn altijd toppers! Maar ook zo’n groot spel kan vertrekken vanuit een kunstzinnige invalshoek. Zonder dat het inboet aan (ont)spanning, actie en tactiek. We willen je tijdens deze vorming het kader en de tools aanreiken om een groot spel te maken dat niet alleen maar om het spel draait. Je gaat naar huis met een aanzet en concrete ideeën. Deze vorming is speciaal gericht op het jeugdwerk. Mooss is, via hun jeugdbeweging BAZART, zeer vertrouwd met jeugdwerk.
En deze ervaringen geven we graag door aan wie daar zin in heeft.

Artistiek klein spel (NIEUW)

navorming • multidisciplinair

Al de spelletjes al gespeeld in je jeugdbeweging? Zitten de monitoren op het speelplein zonder inspiratie? We maken in deze vorming niet alleen nieuwe spelletjes, maar we zorgen er ook voor dat die spelletjes vertrekken vanuit een artistieke invalshoek. Uiteraard spelen we zelf veel. We geven een stukje methodiek mee die je zelf kan toepassen op je eigen werking en publiek, en je vertrekt met concrete ideeën en uitgewerkte spelletjes naar huis.
Deze vorming is speciaal gericht op het jeugdwerk. Mooss is, via hun jeugdbeweging BAZART, zeer vertrouwd met jeugdwerk. En deze ervaringen geven we graag door aan wie daar zin in heeft.

Buurten met erfgoed

navorming • erfgoed

Het project ‘Buurten met erfgoed’ neemt basisscholen mee op een zoektocht naar het verhaal achter hun eigen omgeving. Want erfgoed vind je overal, of het nu gaat om landschappen, gebouwen, verhalen of gebruiksvoorwerpen ... Aan de hand van pilootprojecten wil ‘Buurten met erfgoed’ de banden aanhalen tussen scholen en al dit lokale erfgoed.
Meer informatie over dit project vind je op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Crea(c)tief

navorming • dans

Je krijgt eenvoudige methodische handvaten aangereikt om zelf een choreografie met jouw leerlingen/deelnemers te maken.

Dansen over vakjes en disciplines heen

navorming • dans

In deze vorming vertrek je van een zeer brede kijk op dans en beweging in relatie tot verschillende andere thema’s, onderwerpen, vakken en disciplines.

Erase & rewind, de vorming

navorming • muziek

Terugspoelen: wie doet dat nu nog? Je klikt gewoon op de plek waar je je lied opnieuw wil starten, en hupsakee, je bent weer vertrokken. In deze workshop nemen we de geluiden van onze schoenen, een rits, iemand die een banaan eet of het doorspoelen van een wc digitaal op. We gebruiken ze als samples, om een zotte beat of een mooie melodie mee te maken. Op die manier krijgen we genoeg ideeën om tot een eigen compositie te komen.
Tijdens deze vorming krijg je ideeën en input over hoe digitale media te implementeren in je eigen groep of klas.

Hedendaagse kunst: moeilijk? Bijlange niet!

navorming • beeld

Veel leerkrachten voelen zich onwennig wanneer ze in hun lessen iets rond hedendaagse kunst willen doen. Misschien vind je dat hedendaagse kunstenaars toch maar ‘rare jongens’ zijn die vreemde kunstwerken maken en weet je niet goed wat je daar in de klas mee kan beginnen. Het lijkt soms alsof je om kunst van vandaag te begrijpen veel voorkennis nodig hebt en dat het wel een hele grote uitdaging is om een actueel kunstwerk te interpreteren. Om deze drempelvrees te overwinnen en om te zien welke schat aan inspiratie verscholen zit in hedendaagse kunst, ontwikkelde Mooss deze nascholing op maat van leerkrachten uit het basisonderwijs.

Ik ben een drama

navorming • theater • 4-6j

Drama of theater gebruiken in de klas heeft tal van voordelen. Al doende krijg je middelen en ideeën aangereikt om zelf aan de slag te gaan.

Ik denk dat er iets kapot is

navorming • muziek • 18+

We experimenteren met elektronische muziek die gebruik maakt van technische storing en toevallige geluiden. In deze vorming werken we met iPads, effectpedalen en véél kabeltjes. We onderzoeken de mogelijkheden en de fun van elektronische muziek en wat de toepassingen kunnen zijn met en/of voor kinderen en jongeren.

Je camera vertelt het: video

navorming • audiovisueel

Nieuwe media beloven interessante mogelijkheden voor in de klas of het jeugdwerk, maar hoe pak je dat concreet aan? In deze vorming exploreer je verschillende toepassingen.

Kunst met kleuters

navorming • beeld

In deze vorming willen we een stap verder gaan en je helpen om kleuters in contact te brengen met de kunstwereld.

Kunst- en erfgoededucatie, de theorie

navorming • multidisciplinair

Na afloop van de vorming beschik je over heldere kaders om kunst- en erfgoededucatieve activiteiten op te bouwen en te evalueren, en over de nodige inzichten om te reflecteren over jouw werking op dat vlak.

Luister eens hier!

navorming • muziek

Het doel van deze vorming is om een waaier aan ideeën mee te geven rond hoe je kinderen kan helpen luisteren naar andere muziek dan ze gewoon zijn.