Voor- en naverwerkingen bij theatervoorstellingen

Hoe bereid je kinderen en jongeren voor zodat ze ten volle kunnen genieten en de theatervoorstelling een zo groot mogelijke impact heeft? Met een omkadering! Mooss biedt actieve omkaderingen bij voorstellingen in culturele centra aan voor leerlingen uit het basis en secundair onderwijs. Doel is om hen op een actieve manier in verbinding te laten gaan met de voorstelling. Een omkadering is telkens op maat en kan verschillende vormen aannemen: een actieve kennismaking vooraf met de speelstijl, thema’s, verhaal,... maar ook een filosofisch nagesprek, een omkaderende opdracht achteraf,... De precieze vorm wordt bepaald en uitgewerkt in samenwerking met het gezelschap en de makers van de voorstelling. 

 

Waarom een voor- of naverwerking bij een theaterstuk boeken? 

 

Rosa, theaterdocent bij Mooss: “ Een voor- of naverwerking geeft leerlingen niet alleen de mogelijkheid om verbinding te maken met de theatervoorstelling, maar ook om verbinding te maken met elkaar. Leerlingen leren anders/opnieuw kijken kijken, niet alleen naar het theaterstuk, maar ook naar zichzelf en elkaar. Dat heeft vaak een positieve impact op de dynamiek binnen een klasgroep.” 
 

 

Image
Kinderen maken zelf theater op het podium in een voor of nabewerking van een theaterstuk

Organisatorisch

Mooss en enkele (jeugd)theater-, dans-, muziek- en muziektheatergezelschappen slaan hiervoor de handen in elkaar (vroeger onder de naam PAR64).

De inhoud van de omkaderingen wordt uitgewerkt door Mooss in samenspraak met de makers van de betreffende voorstelling. Het cc biedt de voorstelling aan scholen met de mogelijkheid voor omkadering. De omkaderingen vinden plaats op vaste dagen, waar het cc zich met een minimum en een maximumaantal klassen op kan inschrijven.

Hiernaast zie je de stappen die worden doorlopen in het organiseren van een omkadering.

Mooss en de gezelschappen kiezen een aantal voorstellingen en werken een passende omkadering uit.

Het cc boekt de voorstelling. Het cc communiceert de mogelijkheid tot omkadering via zijn brochure alsook rechtstreeks naar scholen die de voorstelling zullen bezoeken. Het gezelschap en cc geven aan Mooss een niet- bindende raming van het aantal omkaderingen op het einde van het vorige seizoen (juni - als voorstelling speelt vanaf september). Boekingen verlopen via de website of door te mailen naar info@bamm.be

Voor bepaalde data* laat het cc Mooss de exacte planning weten (hoeveel klassen en wanneer): de cc’s maken een duidelijke planning op met de scholen en geven deze door aan Mooss zodat de docenten weten in welke school ze op welk uur moeten zijn.

 

* Deze data zijn afhankelijk wanneer de voorstelling speelt. De voorstelling speelt in het eerste deel van het seizoen (nl. september-oktober-november-december); exacte planningen doorgeven voor 10 september. De voorstelling speelt in de tweede helft van het seizoen (nl. januari-juni); exacte planning worden doorgegeven voor 10 november.

Wij zorgen voor het nodige aantal docenten en trekt naar de scholen om te omkaderen.

Voorstellingen met voor- en naverwerking voor het theaterseizoen 2024-2025

 

 

Image

FOON is een dynamische voorstelling van DoFT waar tekst, beweging, muziek, acrobatie en installatiewerk samenvloeien.

Image

Ondersteboven van Sans Soucis gaat over gedachten in je hoofd. Dwalende, zoekende, vluchtige, donkere en lichte gedachten.
Hoe ga je daar mee om?
Hoe reageer je als buitenstaander als je die gedachten bij iemand ervaart?

Image

Seaking van Broder. De trots van de Belgische kust. De iconische redder op zee, maar nu… vergaan en versleten. De laatste vlucht. Hij moet plaats maken voor iets nieuwer, sneller, blitser. Een vader ziet niet meer, een vader vliegt niet meer, hij is geen held, maar gewoon 
een… mens. 

Image

Een blauwe vogel van Broder is een vertelling op live-pianomuziek van een spannend luisterspel met betoverende liedjes. Op rijm, met blauwe pluimen en een beetje vogelkak op zijn hoofd. En met verrassend en wondermooi figurentheater, want het saaie bureau van kleine Mo plooit open tot een grootse fantasie. Potloden worden wilde golven en boeken vliegen op als vlerkende vogelwiekers.

Image

Vrijstaat Moresnet van Broder: Het onverdeeld gebied van Moresnet was 100 jaar lang de facto een vrijstaat, geklemd tussen België, Duitsland en Nederland. Onbeslist territorium, waar plan trekken de way of life is. De burgemeester is het staatshoofd, maar ook de gendarm en de boswachter. Op de rand van de Eerste Wereldoorlog dansen de ‘neutralen’ - inwoners van Moresnet - een laatste keer op de tafels van het cabaret, ze zingen in hun eigen, verzonnen taal Esperanto of in Duits, Nederlands en Frans door elkaar. Op de trom van de vrijheid en de akkoorden van de grenzeloosheid, terwijl het drammen van de soldatenbotten reeds uit de verte klinkt. Moresnet is een wond in de grond. Een waar gebeurd verhaal, opgevist uit de scheuren van de geschiedenis. Een verhaal in muziek en theater dat vragen oproept over grenzen, identiteit en de vrijheid. 

 

Première februari 2025.

Zelf een andere voorstelling laten omkaderen? Contacteer ons. 

Hoeveel kost het als je als school een omkadering wil boeken?

Een school koopt een omkadering aangeboden door een cultureel centrum, tenzij het
voor de school gratis is.


Per lesuur (50 minuten) wordt er 68 euro* exclusief reiskosten verrekend aan het
cultuurcentrum. Het cultuurcentrum is op zijn beurt vrij om het bedrag door te rekenen
aan de deelnemende scholen of om de omkadering gratis aan te bieden.


*De prijs is onderhevig aan de indexering, de referentie is de datum van de boeking

Hoeveel kost het als je als gezelschap een omkadering wil laten maken bij je voorstelling?

Mooss rekent het aantal omkaderingen die verkocht werden door aan het cc.
Om de voorbereiding, zowel inhoudelijk als praktisch, en het zo goed mogelijk opvolgen
van de planning te financieren investeert Mooss €541*. Van het (jeugd)theater-,
dans-, muziek- of muziektheatergezelschappen wordt gevraagd om hetzelfde bedrag te
investeren in het project.


*De prijs is onderhevig aan de indexering, de referentie is de datum van de boeking.

Meer van dit nieuws?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tweemaandelijks kunsteducatieve inspiratie in je mailbox!

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte