Zes creatieve kunstworkshops van Mooss voor de Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand is een jaarlijks leesfeest. Tijdens deze maand wil initiatiefnemer Iedereen Leest kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar laten genieten van lezen, voorlezen en betoverende illustraties. Elk jaar prikkelt een nieuw thema de fantasie en staat Iedereen Leest klaar met een schatkist vol promotiematerialen, boekentips en inspiratie. Jeugdboekenmaand loopt al sinds 1972, toen nog onder de naam 'Jeugdboekenweek'. Sinds 2017 is de vreugde verdubbeld: sindsdien vieren we de magie van boeken geen twee weken, maar een hele maand. 

Image
Jeugdboekenmaand thema 2025 tijd
Voor wie is de Jeugdboekenmaand?

Doe mee en ontdek hoe je als bibliotheek, school, boekhandel, cultureel centrum,... kan bijdragen aan dit feest van verhalen voor kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. 
Voor leraren voorziet Iedereen Leest bijvoorbeeld praktische tips om de kracht van boeken in de klas te brengen. Ook voor de allerkleinsten die nog niet lezen of schrijven zijn er speelse werkvormen.  
Voor bibliotheken zijn er dan weer boekentips en een spel in Bibster, perfect voor klasbezoeken of kleine boekenfans die hun vrije tijd in de bib doorbrengen. 

Wanneer vindt de Jeugdboekenmaand plaats?

De Jeugdboekenmaand van 2024 is afgelopen. Vanaf nu is het aftellen naar de volgende editie. Die loopt van 1 tot 25 maart 2025.

 

Wat is in 2025 het thema van de Jeugdboekenmaand? 


Het thema voor de editie van 2025 is ‘tijd’.  Zin om samen te werken? Laat het ons weten!

Wat kan Mooss voor jou doen tijdens de Jeugdboekenmaand? 

Zelf geen ideeën of geen tijd om iets te organiseren? Geen zorgen, Mooss staat klaar met creatieve workshops. We brengen de magie van verhalen rechtstreeks naar jouw locatie. 

Liever aanbod op maat? Een vorming voor je leerkrachten of personeel? Of meer algemene kunsteducatie rond boeken of taalstimulering op jouw locatie. Dat kan ook! Mail ons info@mooss.org en wij bekijken graag hoe we kunnen samenwerken. 

Creatieve Mooss workshops voor de Jeugdboekenmaand 2024 rond ‘Sport en spel’ 

Voor de workshops is een minimum tijdsduur van 2 uur nodig en een maximum van 3 uur. 

Image
Meisje speelt voetbal met zwemvliezen aan, een ander kind maakt er een filmpje van

How to make how to filmpjes: maak een filmpje vertrekkend vanuit jouw sport/hobby 

Hoe maak je goud? Hoe laat je een taart ontploffen? Hoe verleid je een jongen/meisje? YouTube staat vol met 'how to'-filmpjes en je hebt er zeker al gezien.

Tijd om er zelf te maken dus! Alleen is jouw 'how to'-filmpje compleet absurd, totaal onmogelijk of volledig van de pot gerukt. Je vertrekt van jouw favoriete hobby of sport maar laat zien hoe het helemaal niet moet… Net zoals The Muppets en Vegan Black Metal Chef, verzin én film je de gekste instructiefilmpjes en deelt ze met de wereld (als je dat wil).

 

6 tot 18 jaar
Image

Actie!Film: een actiefilm maken

Een vliegensvlugge skater, een wervelende breakdance, een fantastische jump, een wilde achtervolging,... Haal de stuntman in je naar boven. Neem een camera en shoot. Deze workshop gaat over filmen en actie, durven en doen. Hoe leg je bewegingen vast? Hoe maak je een flitsende clip? Eerst schieten we verrassende beelden en daarna monteren we die tot een geweldige video, klaar voor YouTube! En... actie!

 

9 tot 12 jaar
Image
10 transparante dozen met knutselmateriaal om creatief mee aan de slag te gaan

10 dozen: kunst als spel met 101 variaties en mogelijkheden

10 witte dozen. In elke doos zit een ander materiaal. Die materialen zijn verschillend en veelzijdig: zacht en hard, soepel en vast, eenkleurig en veelkleurig, breed en smal, rond en vierkant,...

Je stapelt, sorteert, selecteert, verbindt, assembleert en combineert al die materialen. Zo kom je tot zeker 100 variaties en installaties, net zoals de kunstenaars Guy der Cointet en Hedwig Houben.

 
6 tot 18 jaar
Image
Kinderen met zelfgemaakte muziekinstrumenten aan hun lichaam

Muzikaal maatpak: een bewegend kunstwerk

Nick Cave is een beeldhouwer en performance artist (ook een zanger, maar dat is een andere Nick Cave) die mode en dans combineert, vaak nog met een muzikaal aspect. Zo ontwerpt hij ‘soundsuits’: kostuums die er niet alleen goed uitzien, maar waar je ook geluiden mee maakt als je er mee beweegt. Dit doe jij ook: verschillende materialen geluid laten maken, en daarmee een kostuum maken. Eindig je met een kleurrijke optocht?

 

6-12 jaar
Image
Kinderen maken muziek met huishoudtoestellen

MASJIEN!: samenwerken als een goed klinkende muziekmachine

De wasmachine zwiert rond en rond. De waterketel fluit scherp het kokend water toe. De grasmachine bromt nijdig over alle sprietjes. Er zit meer muziek in een machine dan je denkt. In deze workshop draait alles om repetitieve ritmiek. We ontdekken welke ritmes en klanken uit alledaagse toestellen kunnen komen en gaan aan de slag met materiaal uit onze dichte omgeving. Kan je ook ritmische machines maken met je eigen stem?

 
9-18 jaar
Image
Superheld leest de krant op toilet

Superhelden kakken ook! Theater voor en door superhelden

Wat doen superhelden wanneer ze de wereld niet hoeven te redden? Een krantje lezen in de ochtend misschien. Uitzieken in bed van een griepje. Of hebben superhelden ook wel eens last van verveling? Wat als deze stoere helden ook een grote angst hebben. Misschien heeft Spiderman wel schrik voor spinnen en staat Batman liever niet op hoge ladders te wiebelen. Of wat als Batman en Robin eigenlijk verliefd op elkaar zijn? Door middel van allerlei theateropdrachten, zowel fysiek als tekstueel, creëer je je eigen superheld en bedenk je zijn of haar krachten. Je verzint te gekke avonturen en vreemde belevenissen en ontdekt dat superhelden met een klein hartje ook keistoer kunnen zijn.

 
6-12 jaar

Meer van dit nieuws?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tweemaandelijks kunsteducatieve inspiratie in je mailbox!

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte