"

Publiek Aan Zet

Wat gebeurt er als het publiek het Theaterfestival overneemt? Het Theaterfestival, Mooss, Cera en Kif Kif gaan het experiment aan en laten het publiek zelf een luik van het Theaterfestival 2015 organiseren. Het publiek wordt niet alleen jury maar ook curator, presentator en bemiddelaar van het festival. Wat houdt het in?

De festivalvoorbereidingen zijn gestart in september 2014 in Antwerpen en eindigen in Brussel in september 2015.
Het Theaterfestival vindt jaarlijks plaats en brengt het beste van het voorbije seizoen terug op de vloer. Jaarlijks wordt er een professionele jury samengesteld die het hele seizoen voorstellingen gaat bekijken en onderling uitmaakt wat het meest belangwekkend was tijdens dat jaar in de Vlaamse theaters.

Met Publiek aan Zet buigen we ons over diezelfde vragen: wat valt er het meest op in theaterland, hoe komen we dat te weten, ...? We gaan ook verder. We stellen de vraag wat de meerwaarde van een festival zou kunnen of moeten zijn. Daarna kijken we hoe we dit willen presenteren aan het grote publiek. Doen we dit door er een voorstelling uit kiezen, zoals de professionele jury dat doet of zijn er andere manieren om een impact te hebben op het festival. Een volledig theaterseizoen lopen we door theaterland om op deze vragen antwoorden te bieden. Jouw engagement kan beperkt tot heel groot zijn. Aangezien jullie “aan zet” zijn, bepalen jullie samen hoe het traject er uit zal zien, waar we samen komen, welke voorstellingen en festivals we gaan bekijken, ... Er is maar 1 zekerheid: het festival vindt volgend jaar in september plaats en het gaat door in Brussel (Kaaitheater). Voor de rest ligt alles open!

We zijn met een relatief grote groep gestart op Het Theaterfestival 2014 met kijken, onderzoeken, dromen en brainstormen en geven onszelf 1 jaar de tijd om een vernieuwend luik van het festival 2015 te op poten te zetten. Er is plaats voor participanten die heel veel tijd kunnen maken voor het project (een kerngroep) en voor mensen die wat minder tijd hebben. Op dit moment zijn we met een vijftiental mensen, maar we zijn op zoek naar meer frisse blikken, jeukende handen en grote monden.
Daarom deze extra oproep.

We doen namelijk nog een startdag voor mensen die er tijdens de dagen op het festival niet konden bij zijn. Die dag gaat door op 9 november in Leuven. Meer bepaald van 11u00 tot 16u00.


Wat staat er op het to-do lijstje?
Je krijgt een vinger in de pap bij de selectie, het presentatieplan, het plan van aanpak voor uitvoering, de opbouw en afbraak, de budgetbepaling, de opstart van de communicatie, …

Dit is niet het eerste project van Publiek Aan Zet. Vorig jaar werd er door het publiek een tentoonstelling gerealiseerd in museum M in Leuven. Meer dan drie dozijn curatoren, jong en oud, staken vier maanden lang hun hoofden bij elkaar. Hun werkgebied: 1 museumzaal in M. De kunstwerken: de collectie van Cera. Het resultaat: de tentoonstelling DINGES.

Dit hele traject werd opgevolgd en geanalyseerd door onderzoekers van de Karel De Grote hogeschool in Antwerpen. Hun onderzoeksrapport kan je hier downloaden.


Deelnemen?

-> Schrijf je HIER in.

Heb je zin om aan dit unieke project deel te nemen en alle facetten van het opzetten van een festival te ontdekken? Schrijf je dan in door een e-mail te sturen naar paz@mooss.org of vul dit online formulier in en je krijgt binnenkort bericht van ons!

Kernpartners: Cera, Mooss, Het Theaterfestival, Museum M en Kif Kif
Met dank voor de ondersteuning: de Vlaamse Gemeenschap
In samenwerking met: Karel de Grote-Hogeschool, De Derde Verdieping

Discipline
theater
Prijs

Deelname is helemaal gratis.
Als je wil deelnemen, kan je HIER INSCHRIJVEN.

Downloads