Be-Part Ria Verhaeghe - Panta Rhei, Spiegelrei

project
Discipline
Beeldende kunsten
Leeftijd
4-6
6-9
9-12
Duur
dagdeel (2-3u)
bespreekbaar
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Prijs

60 € all-in per groep

In het voorjaar van 2020 plaatste Ria Verhaeghe (Roeselare, 1950) elke dag een foto van de waterspiegel van de Spiegelrei in Brugge op sociale media. Ze nam die foto vanuit het raam van haar atelier, tweehoog in een patriciërswoning in het hartje van de stad. De stroom van het water in combinatie met de wind en het licht leverde een oneindige variatie aan beelden op, die ze telkens weer opnieuw vastlegde. De kunstenaar richtte haar blik op de periferie en maakte die tot het centrum van haar werk.

 

Ria Verhaeghe ontwikkelt dit thema verder door haar tekeningen, foto’s en sculpturen te combineren met een reeks uit haar Provisoria, een verzameling geordende en gecatalogiseerde krantenfoto’s die ze ruim dertig jaar geleden begon aan te leggen. Vandaag maakt deze persoonlijke (analoge en digitale) beeldbank de kern van haar beeldend werk uit. Het geheel omvat zo’n 60.000 foto’s en is volgens eigen principes van de kunstenaar gebundeld in een matrix van groepen, trefwoorden en kleuren. De Provisoria is te beschouwen als een manier om vat te krijgen op de wereld.

 

In Be-Part Atelier worden actuele kunst en ideeën van kunstenaars omgezet naar de leefwereld en interesse van kinderen en jongeren. We geven deze workshops voor kleuters (4 – 6 jaar), basisonderwijs (6 – 12 jaar) en secundair onderwijs (12 – 18 jaar). Tijdens de rondleiding wordt er actief gekeken, gefilosofeerd, bewogen en geluisterd. Via gerichte opdrachten leren kinderen en jongeren op een actieve manier naar kunst kijken. De opdrachten vertrekken vanuit verschillende disciplines, zoals beweging, muziek, theater, audiovisuele kunsten,… Vervolgens verkennen we via een gelijkaardig werkproces de taal van de kunstenaar in kwestie.

Alles beweegt en verandert zoals het water. Een voortdurende stroom van beelden omringen ons elke dag. Ria Verhaeghe ordent al 30 jaar afbeeldingen uit kranten. In de workshop werken we met kranten en krantenfoto's. We ordenen, groeperen, bewerken de krantenfoto's en bundelen ze. Kranten worden ruimtelijke objecten geïnspireerd door het werk van Ria Verhaeghe. Plezier verzekerd!Ruimte voor diversiteit

Zitten er kinderen met een visuele, fysieke of mentale beperking of anderstalige kinderen in de klas? Laat het ons weten! Wij passen de workshop met veel plezier aan op basis van de noden van de groep.


Info & reservatie
Hendrik Veuchelen
atelier@be-part.be
016 65 94 65


Leeftijd
Workshops: 4 – 6 jaar, 6 – 12 jaar
Masterclasses: 12 – 18 jaar


Data & tijdstip
Maandag – vrijdag, om 09.30 u. of 13.00 u. Andere momenten mogelijk op aanvraag.


Groepsgrootte
Max. 20 deelnemers.


Prijs
60 € all-in per groep.


Adres
Gemeenteplein 12, 8790 Waregem. Op wandelafstand van het station.

Zij gingen je voor

De samenwerking met Mooss was er eentje dat ik niet snel zal vergeten. Ik kwam als danser/choreograaf terecht in een gekke bende van uiterst aangename creatievelingen. Bij Mooss delen ze vanuit enorme passie voor hun vak. Ik hoop deze lieve mensen snel opnieuw te mogen omarmen.

Lore BorremansArtistic Director Amok

Wat ik zo fijn vind bij Mooss is dat het vooral gaat om het creatieve proces zonder de kinderen onder druk te zetten om te presteren. Samen gaan we op ontdekking, een echt theateravontuur!

Trine Thielengastdocent

Als je geluk hebt vloeien werk en plezier soms in elkaar over…

Barbara Ericxgastdocent

De mooiste doelgroep om mee te werken zijn kinderen. Wanneer ik les geef, raak ik altijd weer geïnspireerd door hun enthousiasme, fantasie en onbevangenheid.

Marjolein Verhoevengastdocent
Marjon

Tijdens workshops probeer ik vooral mijn goesting en plezier voor kunst door te geven.

Marjon Vanheckegastdocent

Muziek geneest wonden. (...) Kunst geneest wonden. Met name de liefde heelt wonden!’ is een citaat van de Duitse schrijver Günter Grass. Ook ik geloof hier sterk in. Het is steeds leuk om te zien hoe kinderen, jongeren of volwassenen open bloeien tijdens de beeldende activiteiten van Mooss. Daar doe ik het voor.

Sarah Zollmarschgastdocent beeld