Dit was ... Summerschool Dans 2016

Mooss organiseerde in augustus 2016 een achtdaagse summerschool dans als groepsuitwisseling in samenwerking met een aantal partners nl. DaCi (Dance and The Child International, Nederland), dansen dansen (danseducatieve website) en HETPALEIS (theaterhuis voor kinderen en jongeren, Antwerpen, België).

Hiervoor nodigden ze 16 Belgische en Nederlandse jongeren en 4 begeleiders uit met een diversiteit in achtergrond en ervaringen om zeer intensief ideeën, gedachten en ervaringen uit te wisselen omtrent de actieve rol van jongeren binnen danseducatie. Tijdens deze summerschool wilde Mooss bekijken hoe ze met nieuwe partners en een nieuwe groep jongeren het onderzoek dat startte tijdens de summerschool dans in augustus 2015 i.s.m de Finse partner Jotain Odottamatonta ry. dieper konden uitwerken.

In mei 2016 organiseerde Mooss een Advance Planning Visit (APV). Een begeleider en een jongere (als afgevaardigde van het team van jongeren) vanuit elke partnerorganisatie werd uitgenodigd in HETPALEIS, Antwerpen (België) om de summerschool dans 2016 ten volle inhoudelijk en praktisch te kunnen voorbereiden.

De summerschool dans kadert in een lange termijn onderzoek naar de actieve rol van jongeren binnen danseducatie waar volgende projecten onder vallen nl. de mobiliteit van jeugdwerkers in de vorm van een internationale conferentie Dance Education Revisited met 7 Europese partners (februari 2015), de groepsuitwisseling Summerschool dans 2015 in Leuven en de groepsuitwisseling Summerschool dans 2016 in Finland telkens i.s.m de Finse partner Jotain Odottamatonta ry. De conferentie en de summerschools werden met alle partners geëvalueerd en toekomstige projecten werden ontwikkeld tijdens ‘een mobiliteit van jeugdwerkers’ nl. een reflectieweekend (16-18 december 2016) in Leuven.

Via dit onderzoek willen we een duurzaam netwerk uitbouwen rond danseducatie met kinderen en jongeren; een gemeenschappelijk vocabularium activeren en (een) kwalitatieve methodiek(en) specifiek voor danseducatie ontwikkelen. Het is een pilootproject dat internationale partners aanspoort om op het niveau van jongeren aan de slag te gaan met danseducatie. Verschillende vervolgprojecten en samenwerkingen worden op lange termijn en met een grote internationale en Europese uitstraling verzekerd.

Deze internationale projecten worden mede mogelijk gemaakt en ondersteund door Erasmus+ en JINT vzw.

Aftermovie Summerschool 2016