"

Brugse verhalen uit de Groote Oorlog (Inspiratiebundel voor leerkrachten)

In opdracht van de Musea Brugge ontwikkelde Mooss een inspiratiebundelmet informatie en voorbeeldlessen voor leerkrachten van het basisonderwijs en secundair onderwijs over het leven in de bezette stad Brugge tijdens W.O.I.

De volgende jaren herdenkt de hele wereld de Groote oorlog. Na 100 jaar zijn alle getuigen en overlevenden verdwenen, maar de gruwel blijft in ons collectieve geheugen bewaard. Daarom is het belangrijk om kinderen en jongeren bewust te maken van de impact van de ‘Groote Oorlog’ en de herinnering levendig te houden. Nadenken over de ‘Groote Oorlog’ verschaft niet enkel historisch inzicht, het laat ook toe stil te staan bij de oorzaken en gevolgen van actuele conflicten, en herinnerings- en vredeseducatie in de lessen te betrekken.

In het kader van de herdenking werd dan ook voor het Brugs onderwijsveld een inspiratiebundel over de Eerste Wereldoorlog in Brugge gemaakt. Een algemene inleiding over de oorlog en uitgebreide informatie over de oorlog in Brugge wordt aangevuld met specifieke Brugse verhalen en plekken. Er zijn ook tien voorbeeldlessen aan de bundel gekoppeld: historische lessen die vooral een tijdsbeeld proberen weer te geven en reflectieve lessen om leerlingen te doen filosoferen over oorlog en vrede. Elke les vertrekt vanuit Brugse verhalen en bevat actieve elementen, zoals het maken van anti-oorlogsaffiches, het spelen van een inleefspel enz. Er zijn lessen voor de 2de en 3de graad basisonderwijs en voor alle jaren van het secundair onderwijs.

Daarnaast reikt de bundel ‘tips & tricks’ aan, een lijst met andere educatieve projecten rond de oorlog, nuttige websites, filmpjes en muziek die naar de oorlog verwijzen, een uitgebreide bibliografie, een verklarende woordenlijst en gegevens van Brugse heemkundige kringen die je kan contacteren voor meer info over de Eerste Wereldoorlog in hun deelgemeente.

Discipline
  • Musea & Erfgoed
Prijs

Gratis!
Je kan de volledige bundel hier downloaden.