"

Publiek Aan Zet

Publiek Aan Zet 1 – DINGES (2013-14)
participatie – beeldende kunst

Van 3 november 2013 tot 16 februari 2014 liep in M-Museum Leuven de tentoonstelling DINGES. Aan het voortraject namen 115 participanten met diverse achtergronden deel, waarvan de jongste 6 jaar was en de oudste 77. Voor het maken van de tentoonstelling – presentatie, bemiddeling en communicatie – nam een twintigtal participanten het voortouw. De participanten vonden het belangrijk om het publiek zelf te laten kijken en te laten associëren. Ze gingen op zoek naar een tentoonstellingsconcept dat het publiek de kans bood om zoveel mogelijk zelf betekenis te genereren door de directe ervaring van kunst. Het kunstwerk als object en dus de verschijningsvorm van het kunstwerk (vorm, medium en materie) werd het vertrekpunt voor de tentoonstelling.

DINGES werd de titel. In de zaal was een grote houten muur gebouwd die een ruimte binnenin afbakende – voor de toeschouwers – en een ruimte erbuiten – voor de kunstwerken. In de muur zaten gaten waardoor de toeschouwers naar de kunstwerken konden kijken. Op die manier wilden de participanten de aandacht focussen op (de tastbare aspecten van) de kunst. Tegelijk ontwikkelden ze een groot aantal uiteenlopende bemiddelingsinstrumenten om de interpretatie en beleving te ondersteunen. Dat hun ongewone tentoonstelling vragen zou oproepen, daar waren de participanten zich van bewust. Ze nodigden dan ook vier buitenstaanders uit om erop te reflecteren in een tentoonstellingscahier en ze organiseerden een discussiemoment met een kunstenaar en curator.


Publiek Aan Zet 2 – Het Theaterfestival (2014-15)

participatie – theater

In september 2014 startte het tweede PAZ-traject, ditmaal rond theater. In totaal een dertigtal participanten boog het hoofd (in wisselende groepjes) over de vraag hoe de publieksbeleving van theater, en van een theaterfestival, te optimaliseren. De ingrepen van de participanten werden gerealiseerd tijdens Het Theaterfestival van 3 tot 13 september 2015 in Brussel. De doelstelling van hun experimenten was een breder publiek aanspreken en daardoor de maatschappelijke betekenis van theater en van Het Theaterfestival vergroten. Ze wilden de drempel verlagen en de publieksvriendelijkheid verhogen, met als kernwoorden: dialoog, ontmoeting, helpen kijken, inspraak van publiek, transparantie, toegankelijkheid, gezelligheid, levendigheid, besmetten met het theatervirus. Hun meest in het oog springende acties waren pop-up performances, ontvoeringen (persoonlijke verhalen achter de schermen), conversatiemenu’s (kraak de moeilijke thema’s uit de voorstellingen samen met je gesprekspartners), reactiekaartjes (wat spookt er door jouw hoofd – en dat van andere bezoekers – na het zien van de voorstelling?) en een citatenmuur (wat betekent theater voor jou?). Ze draaiden een publieksfilm met reacties van bezoekers en traden zelf op als gastheren en -vrouwen om het publiek welkom te heten, wegwijs te maken en uit te dagen met hun vragen. Het enthousiasme was zo groot dat ze achteraf hun ideeën en ervaringen verzamelden in een inspiratieboekje voor de podiumkunstensector.


Publiek Aan Zet 3 – Reg’Arts décalés (2016-17)
participatie – beeldende kunst

Op 23 april 2016 startte het derde PAZ-traject in het Musée des Beaux-Arts van Charleroi met een vijftigtal participanten. Zij werden uitgenodigd om, zoals in M (PAZ-1), een tentoonstelling te creëren op basis van hun ervaringen, vragen en wensen. Ze hadden hiervoor de collecties van het Musée des Beaux-Arts en het Musée de la Photographie in Charleroi en de collectie van Cera tot hun beschikking. Hun tentoonstellingsconcept stelt, zoals DINGES, de bezoeker centraal. Maar hier wordt de blik van de toeschouwer bevraagd: waardoor wordt die beïnvloed? Welke context, welke kennis, welke combinaties van werken, welke fysieke omstandigheden maken dat onze interpretatie en beleving veranderen? Bezoek de tentoonstelling en ontdek het zelf! Reg’Arts décalés zal openen op 10 november 2016 en loopt tot 11 februari 2017. Meer info op: www.publicaloeuvre.be

Discipline
  • Multidisciplinair