Triënnale Kortrijk - After Paradise

workshop
Discipline
Beeldende kunsten
Kleuters
Leeftijd
4-6
6-9
9-12
12-15
15-18
Duur
dagdeel (2-3u)
min. 2u max 3u
Deelnemers
Max. 15 deelnemers

Triënnale Kortrijk 2024 vindt plaats van 29 juni tot 6 oktober 2024 op 14 verschillende locaties in de binnenstad van Kortrijk en wordt gecureerd door Patrick Ronse (Be-Part, Platform voor actuele kunst, Kortrijk - Waregem) en Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation, Barcelona & curator Belgisch Paviljoen Biënnale Venetië 2022). Zij nodigden voor deze derde editie een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op verschillende binnen- en buitenlocaties in het centrum van de stad hedendaagse kunstinstallaties te installeren.  


After Paradise 

Het thema van de derde Triënnale is  ‘After Paradise’ : ‘Wat na het ‘paradijs’? In contrast met de harmonie en de rijke overvloed die er in het paradijs terug te vinden is, confronteert het na-paradijs ons met grondstoftekorten, sociale spanningen en een sterk vervuild milieu. Hoewel dit overwegend negatief klinkt, wil After Paradise eerder een positief verhaal vertellen.

Verantwoordelijkheid nemen en empowerment staan hierbij centraal. Dit wordt weerspiegeld in de artistieke invulling, met een focus op werken die uitdagen tot dialoog, tot reflectie en tot actie. 

 

Tijdens de rondleiding wordt er gekeken, gefilosofeerd, bewogen en geluisterd. Via gerichte opdrachten leren kinderen en jongeren op een actieve manier naar kunst kijken.

De klas wordt daarna uitgenodigd op een bijzondere locatie, want de workshop vindt plaats in het Parrot Pavilion van Nico Dockx, Voet architectuur en Realisatiestudio Zuidervaart. Dit kunstwerk is een architecturaal paviljoen dat gedurende de periode 31 augustus t.e.m. 6 oktober onderdak biedt aan tal van activiteiten.

 

Ruimte voor diversiteit

Zitten er kinderen met een visuele, fysieke of verstandelijke beperking of anderstalige kinderen in de klas? Laat het ons weten! We passen de workshop met veel plezier aan op basis van de noden van de groep.

 

Praktisch

  • Doelgroep: kleuters (4-6 jaar), basisonderwijs (graad 1-3), secundair onderwijs (graad 1-3)
  • Wanneer: 1 september tot en met 6 oktober 2024
  • Waar: startlocatie – Texture – Noordstraat 28 - Kortrijk
  • Duur: 120 minuten
  • Kostprijs: € 60 per workshop met een max. van 20 leerlingen per groep (12 bij kleuters).
  • Meerdere groepen boeken voor eenzelfde moment is mogelijk.

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte