(NIEUW) PUUR zingen

navorming • Muziek • 18+

Krijg je groep op een speelse en creatieve manier aan het zingen!

Ecokunst - de vorming

navorming • Beeld • 18+

In deze navorming gaan we werken met natuurlijk en recyclagemateriaal. Vanuit deze ervaring schetsen we een methodisch kader, zodat je zelf nieuwe opdrachten met verschillende materialen kan bedenken die het louter knutselen overstijgen.

Van begeleider naar bemiddelaar

navorming • Musea & Erfgoed • 18+

Tijdens deze vorming verkennen de deelnemers verschillende (inter) actieve werkvormen die kunnen ingezet worden in de bemiddeling tussen erfgoed enerzijds en kinderen/jongeren anderzijds.

(h)Appklaar! - de vorming

navorming • Audiovisueel • 18+

David Hockney is ver in de 70 en maakt zijn schilderijen tegenwoordig op de iPad. Dat kunnen wij ook! We fotograferen, tekenen, filmen, maken collages … en dat allemaal op de iPad.

We zoeken uit met welke apps we ons kunnen uitleven en gebruiken ze door elkaar. We nemen een foto als achtergrond voor een schilderij en plaatsen er tekst op. Of helemaal omgekeerd!

10 dozen = 1001 variaties - de vorming

navorming • Beeld • 18+

Op zoek naar opdrachten om op een creatieve manier met materiaal om te gaan en stapsgewijs tot interessante resultaten te komen? Materialen zijn verschillend en veelzijdig: zacht en hard, soepel en vast, eenkleurig en veelkleurig, breed en smal, rond en vierkant ... In deze vorming stapelen, sorteren, selecteren, verbinden, assembleren en combineren we al die materialen en komen zo tot 1001 variaties. Daarbij inspireren we ons op verschillende kunstenaars.

In deze vorming ontdekken we dat we met materiaal kunnen experimenteren rond vorm, kleur, licht, contrast… Het gebruikte materiaal is heel toegankelijk en makkelijk te vinden, zodat iedereen nadien zelf vlot aan het werk kan. De opdrachten kunnen we vanzelf vertalen naar andere materialen en technieken. Tot slot plaatsen we alles in een methodisch kader dat stof tot reflectie biedt.

Artistiek groot spel

navorming • BAZART - Kunstjeugdbeweging

Stratego in ‘t groot, een smokkelspel, pak de vlag. Grote spelen voor in de stad of voor in een bos zijn altijd toppers! Maar ook zo’n groot spel kan vertrekken vanuit een kunstzinnige invalshoek. Zonder dat het inboet aan (ont)spanning, actie en tactiek.

We willen je tijdens deze vorming het kader en de tools aanreiken om een groot spel te maken dat niet alleen maar om het spel draait. Achteraf heb je genoeg concrete ideeën om er zelf mee aan de slag te gaan!

Artistiek klein spel

navorming • BAZART - Kunstjeugdbeweging

Speel je vaak dezelfde antieke broekzakspelletjes en ben je op zoek naar wat nieuwe inspiratie? In deze vorming ontdek je eens een nieuwe invalshoek! We spelen samen met, onder, tussen, naast, rondom en middenin kunst. Hoe maak je een muzikale versie van verstoppertje, een Mondriaan-tikspelletje, of schipper mag ik overvaren met alleen maar dansbewegingen?

We spelen een aantal voorbeeldspelletjes, maar geven ook een stuk methodiek mee die je zelf kan toepassen op je eigen werking en publiek. Je gaat naar huis met een heleboel knettergekke kunstige spelletjes om uit te testen in je eigen organisatie.

Avontuurlijk tekenen

navorming • Beeld • 18+

Een wit blad… en wat nu? Een herkenbare drempel die zowel kinderen, jongeren als volwassenen ervaren. Toch kan iedereen tekenen! Als je maar de kans krijgt te experimenteren. In deze vormingen spelen we met allerlei tekentechnieken: spiegelen, weg tekenen, vormen in losse krabbels opsporen, blind een portret schetsen, op zoek gaan naar texturen, tekenen met verlengde arm…

Bovendien denken we verder dan het potlood en halen een wilde waaier aan tekenmaterialen uit de kast: houtskool, oliekrijtjes, (fluo)stiften, bister, balpennen… Wat is jouw favoriet? Dynamische en speelse oefeningen helpen om helemaal los te komen. Ze wakkeren je eigen tekenplezier aan waardoor je later samen met je klas of groep actief op ontdekking kan gaan. Ter inspiratie maken we steeds de link met diverse kunstenaars.

Beeldig theater

navorming • Theater • 18+

Even door je fotoalbum bladeren en daar heb je ze al: familiefoto’s. Doorweekt op de camping, verveeld op dat saaie verjaardagsfeest of stapelverliefd tijdens een weekenduitje. Er vallen heel wat emoties van je blik af te lezen.

In deze vorming vertrekken we vanuit een beeld en gaan op zoek naar de verhalen en gebeurtenissen hierachter. We starten vanuit het werk van kunstenaars als fotograaf Thomas Struth en verzinnen er op los. Wat dacht je écht toen je in de camera staarde? Wat voelde je allemaal toen je mondhoeken gingen glimlachen?

Breng de beelden tot leven en ontdek het zelf!

Crea(c)tief - de vorming

navorming • Dans • 18+

Dans is meer dan ‘5,6,7,8’ en pasjes uitvoeren. Daarom ga je op een creatieve manier aan de slag met de basiselementen van dans zoals lichaam, tijd, kracht en ruimte.

Dansen over vakjes en disciplines heen

navorming • Dans • 18+

In deze vorming vertrek je van een zeer brede kijk op dans en beweging in relatie tot verschillende andere thema’s, onderwerpen, vakken en disciplines.

En dans! En cut! En dans! - de vorming

navorming • Dans • 18+

In deze vorming maken we samen een kleine choreografie, leren we hoe we deze op een artistieke manier kunnen filmen en ontdekken we een aantal monteertechnieken voor dans.

Erfgoed om de hoek

navorming • Musea & Erfgoed • 18+

In het coachingstraject ‘Buurten met erfgoed’ brengen we leerkrachten uit de 2de graad van basisscholen in contact met lokale erfgoedpartners. Samen gaan ze op zoek naar het verhaal achter de omgeving van hun school. Want erfgoed vind je overal, of het nu gaat om landschappen, gebouwen, verhalen of gebruiksvoorwerpen ...

Meer informatie: www.buurtenmeterfgoed.be Mooss vzw kan de procesbegeleiding van een lokaal Buurten met erfgoed-traject op zich nemen.

Erfgoed voor dummies

navorming • Musea & Erfgoed • 18+

Erfgoed? Wat is dat? Met een verzameling huis-, tuin- en keukenvoorwerpen doen we allerlei leuke opdrachten.

Zo kom je te weten hoe je dat rare woord "erfgoed" bij kinderen kan introduceren, bijvoorbeeld als voorbereiding op een bezoek aan een museum of monument. Na deze oefeningen gaan de kinderen beslist op een andere manier kijken naar de oude typemachine van opa of die ‘stomme steen’ in de vitrinekast van het museum.

Ze denken ook na over de voorwerpen, gewoonten, verhalen, gebouwen, landschappen, dialectwoorden, recepten, spelletjes, ... die ze zelf de moeite waard vinden om te bewaren voor later.

Groepsdynamiek: begeleiders begeleiden

navorming • BAZART - Kunstjeugdbeweging

Als hoofdanimator of ervaren projectbegeleider ben je vaak verantwoordelijk voor de groepssfeer in je team vrijwilligers. Hoe creëer je een gezellige, open sfeer waarin er evengoed ook over moeilijke onderwerpen gebabbeld kan worden? Welke kaders kunnen je hier als coach bij helpen?

In deze vorming krijg je meer inzicht in je eigen functioneren als coach, focussen we op het coachen van een team, het omgaan met moeilijke situaties en open communicatie.