Toon alle workshops
De workshops zijn gefilterd op

Ecokunst - de vorming

navorming • Beeld • 18+

In deze navorming gaan we werken met natuurlijk en recyclagemateriaal. Vanuit deze ervaring schetsen we een methodisch kader, zodat je zelf nieuwe opdrachten met verschillende materialen kan bedenken die het louter knutselen overstijgen.

10 dozen = 1001 variaties - de vorming

navorming • Beeld • 18+

Op zoek naar opdrachten om op een creatieve manier met materiaal om te gaan en stapsgewijs tot interessante resultaten te komen? Materialen zijn verschillend en veelzijdig: zacht en hard, soepel en vast, eenkleurig en veelkleurig, breed en smal, rond en vierkant ... In deze vorming stapelen, sorteren, selecteren, verbinden, assembleren en combineren we al die materialen en komen zo tot 1001 variaties. Daarbij inspireren we ons op verschillende kunstenaars.

In deze vorming ontdekken we dat we met materiaal kunnen experimenteren rond vorm, kleur, licht, contrast… Het gebruikte materiaal is heel toegankelijk en makkelijk te vinden, zodat iedereen nadien zelf vlot aan het werk kan. De opdrachten kunnen we vanzelf vertalen naar andere materialen en technieken. Tot slot plaatsen we alles in een methodisch kader dat stof tot reflectie biedt.

Avontuurlijk tekenen

navorming • Beeld • 18+

Een wit blad… en wat nu? Een herkenbare drempel die zowel kinderen, jongeren als volwassenen ervaren. Toch kan iedereen tekenen! Als je maar de kans krijgt te experimenteren. In deze vormingen spelen we met allerlei tekentechnieken: spiegelen, weg tekenen, vormen in losse krabbels opsporen, blind een portret schetsen, op zoek gaan naar texturen, tekenen met verlengde arm…

Bovendien denken we verder dan het potlood en halen een wilde waaier aan tekenmaterialen uit de kast: houtskool, oliekrijtjes, (fluo)stiften, bister, balpennen… Wat is jouw favoriet? Dynamische en speelse oefeningen helpen om helemaal los te komen. Ze wakkeren je eigen tekenplezier aan waardoor je later samen met je klas of groep actief op ontdekking kan gaan. Ter inspiratie maken we steeds de link met diverse kunstenaars.

Hedendaagse kunst: moeilijk? Bijlange niet!

navorming • Beeld • 18+

Veel leerkrachten voelen zich onwennig wanneer ze in hun lessen iets rond hedendaagse kunst willen doen. Misschien vind je dat hedendaagse kunstenaars toch maar ‘rare jongens’ zijn die vreemde kunstwerken maken en weet je niet goed wat je daar in de klas mee kan beginnen. Het lijkt soms alsof je om kunst van vandaag te begrijpen veel voorkennis nodig hebt en dat het wel een hele grote uitdaging is om een actueel kunstwerk te interpreteren. Om deze drempelvrees te overwinnen en om te zien welke schat aan inspiratie verscholen zit in hedendaagse kunst, ontwikkelde Mooss deze nascholing op maat van leerkrachten uit het basisonderwijs.

Kunst voor kleine K's

navorming • Beeld • 18+

Kleuters houden van tekenen, schilderen, kleien en knutselen. In deze vorming gaan we een stap verder en tonen we hoe kleuters in contact te brengen met de kunstwereld. Actieve oefeningen omtrent het leven en oeuvre van beeldende kunstenaars als René Magritte, Panamarenko of Pierre Alechinsky bieden een antwoord op de vraag hoe je kleuters op een zinvolle manier met kunst kan laten omgaan.

Vertrekkende vanuit het idee dat kleuters hun wereld niet enkel visueel, maar via alle zintuigen verkennen, belichten we de kunstwerken niet puur beeldend, maar vanuit diverse invalshoeken. Ook door middel van klank, beweging, voelen, inleven en uitbeelden halen de kleinste K’s heel wat inzichten uit kunst.


Upcycling: van oud naar nieuw en hip!

navorming • Beeld • 18+

Oude voorwerpen uit de vuilnisemmer redden en er iets nieuw van maken. Dat is upcycling! Een versleten fietsband kan het startpunt zijn van onze creatieve opfrisbeurt. Soepel als een megarekker én toch stevig. Upcycling is ook mogelijk met andere oude en versleten spullen. Kies uit elektro, kledij of plastic en maak iets gloednieuw. Je recyclage kunstwerkje is sowieso flitsend!

Je komt het wel vaker tegen… upcycling is in! In deze vorming werken we niet naar een vooraf bepaald resultaat toe. De nadruk ligt op experimenteren! Daardoor krijg je op een speelse en dynamische manier zicht op de beeldende mogelijkheden van het recycleerbaar materiaal. Zo komen we tot een waaier van verrassende resultaten: van kleine designontwerpen tot bizarre uitvindingen.