Drie creatieve kunstworkshops van Mooss voor de Jeugdboekenmaand 2025

Jeugdboekenmaand is een jaarlijks leesfeest. Tijdens deze maand wil initiatiefnemer Iedereen Leest kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar laten genieten van lezen, voorlezen en betoverende illustraties. Elk jaar prikkelt een nieuw thema de fantasie en staat Iedereen Leest klaar met een schatkist vol promotiematerialen, boekentips en inspiratie. Jeugdboekenmaand loopt al sinds 1972, toen nog onder de naam 'Jeugdboekenweek'. Sinds 2017 is de vreugde verdubbeld: sindsdien vieren we de magie van boeken geen twee weken, maar een hele maand. 

Image
Jeugdboekenmaand thema 2025 tijd
Voor wie is de Jeugdboekenmaand?

Doe mee en ontdek hoe je als bibliotheek, school, boekhandel, cultureel centrum,... kan bijdragen aan dit feest van verhalen voor kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar. 
Voor leraren voorziet Iedereen Leest bijvoorbeeld praktische tips om de kracht van boeken in de klas te brengen. Ook voor de allerkleinsten die nog niet lezen of schrijven zijn er speelse werkvormen.  
Voor bibliotheken zijn er dan weer boekentips en een spel in Bibster, perfect voor klasbezoeken of kleine boekenfans die hun vrije tijd in de bib doorbrengen. 

Wanneer vindt de Jeugdboekenmaand plaats?

De Jeugdboekenmaand van 2024 is afgelopen. Vanaf nu is het aftellen naar de volgende editie. Die loopt van 1 tot 25 maart 2025.

 

Wat is het thema van de Jeugdboekenmaand in 2025? 

Het thema voor de editie van 2025 is ‘tijd’.  Graag een van de workshops hieronder, een andere workshop of misschien een hele themaweek waarbij we terugkeren in de tijd of vooruitblikken naar de toekomst vanuit verschillende kunstdisciplines? Mail ons en we bekijken samen je vraag!

Wat kan Mooss voor jou doen tijdens de Jeugdboekenmaand? 

Zelf geen ideeën of geen tijd om iets te organiseren? Geen zorgen, Mooss staat klaar met creatieve workshops. We brengen de magie van verhalen rechtstreeks naar jouw locatie. 

Liever aanbod op maat? Een vorming voor je leerkrachten of personeel? Of meer algemene kunsteducatie rond boeken of taalstimulering op jouw locatie. Dat kan ook! Mail ons info@mooss.org en wij bekijken graag hoe we kunnen samenwerken. 

Creatieve Mooss workshops voor de Jeugdboekenmaand 2025 rond ‘Tijd’ 

Voor de workshops is een minimum tijdsduur van 2 uur nodig en een maximum van 3 uur. 

Image

Spelen van vroeger met beelden van nu

Van Breughel tot op de speelplaats, spelen zijn van alle tijden en overal ter wereld. In deze workshops brengen we ze in beeld en monteren ze, met Francis Alys als inspiratie, tot een tof geheel. 

 

6 tot 18 jaar
Anderstalige deelnemers meer dan welkom!
Image

Stelen in stijl

Vanaf de jaren '80 beginnen artiesten volop stukjes muziek van andere artiesten pikken. Ze gebruiken hele korte stukjes muziek en herhalen en bewerken die. Deze techniek heet 'sampling'. Je ontdekt hoe grote artiesten dit doen en tot welke nieuwe stijlen en genres dit heeft geleid. Daarna ga je zelf aan de slag met jouw favoriete muziek. Schaamteloos steel je van jouw muziek-idolen en creëer je een hele eigen song. Je schrijft er een passende tekst bij, plagieert grote dichters van deze tijd of knipt en plakt stukjes van revolutionaire speeches. Op het einde van de workshop kan je luisteren naar de verschillende nummers die iedereen gemaakt heeft. Smartphone toegelaten!

 

12 tot 18 jaar
Image

Upcycling kledij

Oude voorwerpen uit de vuilnisemmer redden en er iets nieuw van maken. Dat is upcycling! Oude kledij vormt het startpunt van onze creatieve opfrisbeurt. Van kleine designontwerpen tot bizarre uitvindingen. Upcycling is ook mogelijk met andere oude en versleten spullen. Kies uit allerlei electro, plastic of fietsbanden en maak iets gloednieuw.

Je recyclage kunstwerkje is sowieso flitsend!

 
6 tot 18 jaar

Meer van dit nieuws?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tweemaandelijks kunsteducatieve inspiratie in je mailbox!

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte