Hoe kan Mooss je helpen bij de culturele- en artistieke leerplandoelen?

In het vernieuwde gemeenschappelijk funderend leerplan waait er een frisse, creatieve wind. Scholen dienen hun jongeren in de eerste, tweede en derde graad de kans te geven om hun culturele expressie, creatief denken en artistieke verbeelding te ontwikkelen.

 

Het leerplan moedigt een schoolbeleid aan dat leerlingen leert om zich in te leven in het perspectief van kunstenaars en laat ontdekken welke rijkdom aan ideeën er verscholen zit achter beeld, muziek, dans en woord. Het aanbod dient leerlingen uit te dagen om gericht te reflecteren over hun eigen kunstbeleving. Kunst beperkt zich in deze context bovendien niet tot theoretische kennis: leerlingen moeten worden aangemoedigd om zelf een artistiek-creatief proces te doorlopen.

 

 

Image

Cultureel artistieke ervaring bij Mooss

 

Die vernieuwingen juichen wij natuurlijk erg toe. Bij Mooss geloven we dat jongeren in élke onderwijsvorm recht hebben op ontmoetingen met kunst en cultuur en dat het voor iedereen een meerwaarde is om je verbeelding te stimuleren. Al jarenlang begeleiden we met die doelen voor ogen workshops op maat van scholen, in de eerste, tweede en derde graad, in A-stroom, B-stroom en alles wat daarop kan volgen. Denk aan projecten rond beeld, audiovisuele kunsten, muziek of theater, waarin jongeren vanuit hun leefwereld iets vormgeven, experimenteren en reflecteren. Zowel binnen als buiten de schoolmuren kan Mooss dan ook heel wat aanbieden dat inspeelt op de leerdoelen van dit leerplan.

 

Meer over het cultureel en artistiek luik in het gemeenschappelijk funderend leerplan

 

Om te werken aan sleutelcompetentie 16 (cultureel bewustzijn en culturele expressie) zijn er minimumdoelen geformuleerd. De inhoud hiervan is terug te vinden in 4 leerplandoelen van het gemeenschappelijk funderend leerplan die deel uitmaken van het cultureel artistieke aspect:

 

  • LPD 11: De leerlingen brengen kunst- en cultuuruitingen in verband met de context waarin die voorkomen
  • LPD 12: De leerlingen reflecteren over de eigen beleving bij uiteenlopende kunst- en cultuuruitingen. 
  • LPD 13: De leerlingen lichten toe hoe een kunstwerk vanuit vorm en inhoud betekenis geeft. 
  • LPD 14: De leerlingen doorlopen een artistiek-creatief proces vanuit verbeelding
     

Het lerarenteam moet deze doelen realiseren en evalueren in de A- en B-stroom (eerste graad) en in elke finaliteit (tweede en derde graad). Meer informatie vind je hier. 

Drie manieren waarop Mooss je kan helpen bij deze leerplandoelen

 

Maar hoe pak je dit nu aan? Hoe maak je "in dialoog gaan over kunst" of "creatief vormgeven aan ideeën" concreet? Hieronder ontdek je drie manieren waarop Mooss je kan helpen. 

 

 

1. Op pad met Mooss

 

Mooss is al jarenlang de vaste educatieve partner van Be-Part. Be-Part is een platform voor actuele beeldende kunst in Zuid-West-Vlaanderen. Op hun locaties in Kortrijk en Waregem vinden jaarlijks een 6-tal tentoonstellingen plaats. Mooss gidst klassen door de tentoonstellingen en koppelt daar creatieve, experimentele en interactieve workshops aan. Hier kunnen leerlingen zich dus inleven in de visie en het werk van een kunstenaar tijdens de actieve rondleiding en zelf ook een artistiek-creatief proces doorlopen tijdens de workshop. Boek hier jouw bezoek

 

Liever iets dichter bij huis? Naar een museum of een kunstenaarsatelier in de buurt? Naar een voorstelling in de buurt en graag een voor- of naverwerking? We werken graag iets uit op maat.

 

 

2. Mooss naar je klas

 

In al onze workshops zetten we in op culturele expressie, creatief denken en de ontwikkeling van artistieke verbeelding. Neem een kijkje in ons aanbod. Liever meteen een concreet voorstel? Hieronder vind je een suggestie van 3 workshops die aansluiten bij de nieuwe leerplandoelen:

 

Schildermachines

 

In de workshop Schildermachines verkennen jongeren het artistiek-creatief proces op een speelse manier. We ontwerpen en bouwen schildermachines, experimenteren met lijnen, kleuren, vormen en texturen en ontdekken hoe beweging een rol kan spelen in beeldende kunst. We maken kennis met verschillende kunstenaars die werken rond beweging en alternatieve schildertechnieken. 

 

De workshop stimuleert onderzoekend en probleemoplossend leren en sluit aan bij de cultureel-artistieke doelen van het leerplan. Deelnemers ontwikkelen hun verbeeldingskracht, leren materialen bewust inzetten en ervaren hoe samenwerking en creatief denken hand in hand gaan in een kunstzinnige context.

 

Wat als...? Fantasie stimuleren met theater

 

Wat als je alle talen van de wereld kon spreken? Wat als mensen een staart hadden? Wat als jongeren baas over de wereld waren? De vraag ‘wat als’ laat ons dromen over nieuwe mogelijkheden. Via verschillende associatie-oefeningen zetten we onze fantasie aan. Die verbeelding geven we vorm in een verhaal of theaterscène.

 

We stimuleren actief de verbeelding en fantasie van de deelnemers. De kracht van verbeelding zit in het zien van meer mogelijkheden. Wie geen oplossing kan bedenken, blijft bij het probleem. Wie geen betere wereld kan bedenken, blijft klagen over wat niet goed gaat. De zin ‘wat als’ is een goed vertrekpunt om je verbeelding los te laten. Die fantasie vertalen we naar een verhaal of theaterscène.

Zelfportretten, geen selfies

 

Deze workshop stimuleert creatief en onderzoekend leren door jongeren te laten experimenteren met fotografie en beeldverhaal. Ze ontdekken verschillende manieren van zelfrepresentatie, geïnspireerd door kunstenaars als Warhol, Goldin en Sherman. Door portretten en personages te creëren, ontwikkelen ze zowel technische als expressieve vaardigheden. De workshop bevordert samenwerking, zelfexpressie en het kritisch analyseren van beeldtaal, allemaal binnen de culturele en artistieke doelen van het leerplan.

 

3. Vorming

 

We geven graag een vorming over hoe je deze creatieve en artistieke wind door je klas kan laten waaien. De theatervorming  'Regie in handen: aan de slag met theater' is bijvoorbeeld heel geschikt voor een pedagogische studiedag. 

 

Vorming: Regie in handen? Aan de slag met theater

 

In deze vorming dompelen we je onder in de wereld van theater en drama.  Theater is verbindend, scherpt je de durf aan, de fantasie wordt gestimuleerd en je leert beter kijken. Dit wil je natuurlijk doorgeven aan jouw groep. Maar hoe doe je dat? Dat leer je in deze vorming. Niet met droge theorie, wél met actie en creativiteit. Jij ervaart alles aan den lijve, zodat je straks met een hoofd vol ideeën én een lijf vol spelplezier terug naar je groep kinderen stapt.

Liever iets anders? We steken met plezier de koppen samen! Mail ons en we denken graag met je mee. 

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte