Samen voor klimaatbewuste kinderen: Mooss werkt mee aan internationaal educatieproject

Klimaatverandering en actief burgerschap, het zijn geen evidente gespreksonderwerpen voor jonge kinderen. En toch gaan we binnen het Erasmus+ project Empower the Young with Talking Objects net die uitdaging aan. Samen met partners uit Nederland, Portugal en België werken we drie jaar lang aan speelse en betekenisvolle manieren om met kinderen van 4 tot 8 jaar in gesprek te gaan over de grote uitdagingen van vandaag. Want zij zijn natuurlijk de meesters in creatief denken!

 

Centraal in het project staat een bijzonder educatief hulpmiddel: de Tellmie, een ‘pratend object’ dat kinderen via verhalen, aanraking en geluid mee op ontdekkingstocht neemt. Of het nu gaat om een workshop, een activiteit in het museum of een gesprek in de klas, de Tellmie helpt om grote thema’s klein, tastbaar en bespreekbaar te maken. Naturalis, het Nederlands instituut voor biodiversiteit is de projectcoördinator die alles in goede banen leidt. Go Wonder is verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van de Tellmie

 

Image

De bijdrage van Mooss

 

Mooss brengt binnen het project onze jarenlange ervaring in kunsteducatie mee. We denken niet alleen mee over de educatieve strategieën, maar zetten ook in op verbeelding, spel en zintuiglijke ervaringen. Want jonge kinderen begrijpen niet alleen met hun hoofd, maar met hun hele lijf.

 

Tijdens de eerste internationale bijeenkomst in Leiden (maart 2024) dachten we samen na over de vorm, stem en functie van de Tellmie. Hoe moet zo’n object eruitzien en wat moet het kunnen? Wat maakt het boeiend voor kleuters? En hoe sluit het aan bij hun leefwereld?

 

Daarnaast werken we actief mee aan het educatief kader en de ontwikkeling van werkvormen die leerkrachten, begeleiders en kunstenaars kunnen inzetten. Onze constructivistische visie, gebaseerd op ervaringsgericht leren en creatief denken, vormt een stevige basis voor het project.

 

Wat komt er nog?

 

In november trekken we met alle partners naar Portugal. Daar wordt het eerste prototype van de Tellmie voorgesteld en verder getest. Ondertussen bouwen wij verder aan werkvormen en trainingen voor wie met jonge kinderen werkt – binnen én buiten het onderwijs.

 

We bouwen aan een projectwebsite waar alle materialen tot 2030 beschikbaar zijn en maken een toolkit met activiteiten over klimaat en verandering, democratische waarden en uitdagingen, zowel met als zonder de inzet van talking objects (Tellmies). We organiseren ook opleidingsdagen voor leerkrachten en begeleiders in de deelnemende landen. 

 

We kijken ernaar uit om onze inzichten de komende jaren te delen met collega’s uit onderwijs, musea en jeugdwerk. Op de hoogte blijven? Schrijf je in op de Mooss nieuwsbrief. 

 

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte