Vraag een Dynamo subsidie aan en haal cultuur naar je klas

Wat is een DynamoPROJECT? 

Een dynamoPROJECT is een creatief cultuurproject waarbij je een kunstenaar of een kunsteducatieve organisatie naar je klas haalt en daarvoor subsidies krijgt. Ook Mooss trok er de voorbije jaren verschillende keren op uit in het kader van een dynamoPROJECT. 

 

Jef, muziekdocent bij Mooss, is overtuigd van de meerwaarde:  Doordat je als artiest voor een langere periode met leerlingen samenwerkt, ontstaat er een intensere band. Dat zorgt dan weer voor meer impact. We stappen samen met de kinderen in een creatieproces en onderzoeken een bepaald thema, waar zij hun eigen invulling aan geven. Er is tijd om echt te experimenteren. Tegelijk is er ook aandacht voor het verwerven van nieuwe vaardigheden voor de leerkracht.”

 

Theater, beeldende kunst of muziek koppelen aan een bepaald vak, kinderen prikkelen met thema's als architectuur, ecologie en erfgoed, inzetten op leesbevordering, of culturen en generaties verbinden en tegelijk leren werken met een Ipad, Mooss komt er graag voor naar jouw klas.

 

Wie kan een Dynamo subsidie aanvragen? 

Scholen die een kunstenaar of kunsteducatieve organisatie naar de klas willen halen, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen tot 2000 euro. Maar liefst 89% van alle aanvragen bij de vorige subsidieronde werd goedgekeurd. Zesenzeventig scholen kregen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts meer dan 148.500 euro om een DynamoPROJECT te realiseren tussen 1 september 2023 en 31 januari 2024. 

 

 

Hoe vraag je een subsidie aan voor een DynamoPROJECT? 

Je kan tot 15 november 2023 een aanvraag indienen voor een project tussen 1 februari en 30 juni 2024. Zin om Mooss als kunsteducatieve partner in huis te halen? Dat kan! We zitten graag met je samen om de basis voor je dossier te leggen en te kijken hoe we cultuur kunnen binnenbrengen op school en leerlingen én leerkrachten kunnen verrijken. We werken zowel voor kleuters, lagere en secundaire scholen, als voor het hoger onderwijs. Contacteer ons

 

Lees meer over het indienen van een DynamoPROJECT

 

Tip: kijk bij dynamoOPWEG of je ook gebruik kan maken van gratis vervoer van De Lijn.

 

 

3 inspirerende voorbeelden van Dynamosamenwerkingen met Mooss

 

Muziekworkshop Tintelend samenspel in Zoutleeuw

 

GBS De Tinteltuin in Zoutleeuw schakelde Mooss in omdat ze zelf geen muzikale expertise in huis hadden. Ze wilden laagdrempelige hapklare muzikale werkvormen integreren in hun dagelijkse werking bij elke klas, zonder daarvoor duur of specifiek materiaal aan te kopen. Mooss ging op maat van elke leeftijd met de kinderen aan de slag. Kleuters maakten een eigen lied, een groep kinderen experimenteerde met het dirigeren van een klas, ze oefenden stemgebruik op speelse manieren,... De leerkrachten konden zelf heel veel kleine, haalbare werkvormen ervaren om ze dan later zelf toe te passen. 

 

 

Story of my music in Heverlee

 

BUSO Woudlucht is een school voor kinderen met een bijzondere zorgbehoefte. Mooss werd ingeschakeld door de leerkrachten levensbeschouwing, die een muzische invalshoek wilden integreren in de lessen en daar zelf geen ervaring mee hadden. Meer specifiek wilden ze een historische en culturele context linken aan de wereld van de leerlingen. Er was bovendien een nood aan meer know-how over het gebruik van digitale media (iPads). Verschillende klassen (secundair, 16 - 18 jaar, type 2, type 9, …) kregen elk 4 sessies rond muziek en digitale media. 

 

Mooss dook met de kinderen in de muziek- en beeldcultuur van de jaren '80. Door nieuwe, toegankelijke en draagbare technologie (camera's, recorders, samplers, drumcomputers, ...) ontstonden nieuwe genre's in de straat zoals hiphop en rap. De leerlingen gingen met de kenmerken van deze genres aan de slag en maakten links met de muziek van nu. Ze sampleden hun eigen favoriete muziek, maakten video's op hun favoriete plekken in de school, .... Zo mixte een leerling verschillende fragmenten uit FC De Kampioenen met 'the misty mountains' uit The Hobbit. Anderen maakten een rapsong met teksten over hun thuissituatie. 

 

Muziekworkshop Digital Bodies in Jette

 

Muzische projecten worden in de school gedragen door een muzische leerkracht met veel expertise in beeldend, dansant en theatraal werken. De school zocht aanvullend iemand met expertise in muziek en digitale toepassingen ervan, die kon zorgen voor bruikbare werkvormen voor in de klas. Mooss ging aan de slag met twee klassen van het vierde leerjaar. De leerlingen doken in de wereld van klank en de emoties of sfeer die je ermee kan oproepen. Verschillende materialen werden uitgebreid onderzocht, het opnameprogramma Garageband werd ontdekt en er werd kennisgemaakt met het beroep van bruiteur of  'foley artist'. De kinderen konden achteraf hun dromen en nachtmerries vertalen in een soundscape of klankverhaal. Het muziektraject paste binnen een groter project rond dromen en nachtmerries, gelinkt aan beeldend kunstenaar Basquiat. 

 

Image
Tekening met cultuur samenwerkingen voor een Dynamo project: schilderen, lezen, trompet spelen, knutselen, architectuur

Meer van dit nieuws?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tweemaandelijks kunsteducatieve inspiratie in je mailbox!

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte