Laagdrempelige in- en uitloopworkshops voor jouw festival of schoolfeest

Een 'in- en uitloop workshop', ook wel een 'drop-in workshop' genoemd, is een flexibel workshopformaat waarbij deelnemers op elk gewenst moment tijdens de workshop kunnen binnenkomen en weer vertrekken. Dit soort workshops is ideaal voor evenementen waar mensen vrij rondlopen, zoals festivals (bv. Supervlieg), stadsfeesten, buitenspeeldagen en schoolfeesten.

 

 

Vijf voordelen van in- en uitloopworkshops

 

  1. Flexibiliteit: In plaats van een vaste start- en eindtijd, kunnen deelnemers op elk moment, wanneer het voor hen past,  tijdens de workshop binnenkomen en zolang blijven als ze willen. Zeker voor families met kinderen is dat handig.  Ze kunnen bovendien alleen de activiteiten uitvoeren die hen aanspreken, ze kunnen als samen gezin deelnemen of apart. 
  2. Laagdrempelig: Deze workshops zijn meestal eenvoudig en makkelijk te volgen, zodat deelnemers snel kunnen meedoen en er een informele, uitnodigende sfeer heerst. Je komt ook op een laagdrempelige manier in contact met verschillende materialen.
  3. Zelfgeleid: Hoewel er begeleiding is, zijn de activiteiten vaak zo opgezet dat deelnemers zelfstandig kunnen werken. Daardoor voelen deelnemers zich vaak vrijer om te experimenteren en te leren op hun eigen tempo. 
  4. Dynamisch: De inhoud van de workshop is vaak zo ontworpen dat het zich aanpast aan het aantal en de diversiteit van de deelnemers.
  5. Herinneringswaarde:  Je maakt vaak samen iets zichtbaar:  een constructie, een werk, een eindresultaat. Dat resultaat kan nadien zichtbaar zijn als een soort aandenken of monument. Wie weet volgt er dan een herhaalbezoek of nemen ze weer andere families of kinderen mee om het te laten zien. 

 

 

Image
Grootouders, ouders en kinderen knutselen tijdens een in en uitloopworkshop tijdens een familiefestival

Welke in- en uitloopworkshops heeft Mooss? 

Muziek

 

Laat de soundtrack van je evenement bepalen door de bezoekers zelf: 

 

In ‘Percussie Jam’ gaan je bezoekers onder begeleiding van een professionele muzikant musiceren met een heel arsenaal aan slaginstrumenten.    

 

In ‘Mobiele muziekstudio’ wordt een opnamestudio opgesteld in een binnenruimte. Bezoekers kunnen ter plaatse hun favoriete stukjes muziek samplen, iets inzingen, een leuk geluid opnemen, … De begeleider leidt alles in goede banen.

Beeldende kunsten

 

Bergen, vulkanen, rivieren, wegen of iets helemaal anders bouwen, alles kan in het evoluerend 'Buizenlandschap'.

 
Je bezoekers maken een  3D kunstwerk met metalen kleerhangers in ‘ Curieuze constructie’.

 

Alle kleine en grote kunstenaars helpen mee aan een enorme tekening in ‘XL-tekening’.  

 

In de workshop ‘Upcycling’ toveren we versleten kleren en (plastic) verpakkingen om tot bizarre uitvindingen en gerecycleerde kunstwerken. 

 

De deelnemers transformeren met hun verbeelding en creativiteit een oud boek tot hun eigen magische boek in ‘Het Boekenlab’. 

 

Exact 10 dozen - niet meer, niet minder. Elke doos bevat een ander materiaal … en dat kan je gewoon ook thuis vinden. Participanten verkennend de veelzijdigheid in ‘Creatief met alledaagse voorwerpen.

 

De deelnemers genieten samen van kleine of misschien wel heel grote, steeds veranderende,  klei-kunst in 'Een klei(ne) wereld'. 
 

Audiovisuele kunsten

Laat jezelf vliegen in de wonderlijke wereld van animatie met Stopmotion.

 

Hybride workshops

 

Audiovisuele kunsten en theater

 

Poseer en show als een echte filmdiva en neem plaats in een van de 5 verschillende fotoinstallaties in ‘Cheese and shoot’.

Fijn voorbeeld

Image

De in- en uitloopworkshop ‘Buizenlandschap’ tijdens de Kinderkunstendag in Jeugdcentrum Zweepes Ven in Oud Turnhout.

 

Onze Moossdocent, voor de gelegenheid getransformeerd in architect, schakelde de hulp in van de kinderen en hun familie om samen te bouwen. Welk soort landschap konden ze bedenken? Op welke plekken kwamen zij het liefst? De ijverige helpers gingen volledig op in het maken van grote en minder grote constructies. Er werd een meters lang stratenplan uitgewerkt, je kon je verstoppen in de huisjes, er waren ondergrondse tunnels, een kledingwinkel, een visvijver en nog veel meer.

 

Britt, docent beeld bij Mooss: Het hoogtepunt voor mij was het observeren van de samenwerking tussen kinderen en hun ouders (of grootouders, broers, zussen…). Het gebeurt niet vaak dat kinderen op deze manier samen met hun familie creëren. Kinderen leren van (groot)ouders, maar ook andersom! Tijdens de activiteit leren ze elkaar beter kennen, er ontstaat een boeiende dynamiek. Samen nadenken, je fantasie gebruiken, elkaar helpen… Het zijn ervaringen die verder gaan dan de workshop zelf, het zijn momenten waarbij je herinneringen creëert en banden tussen generaties worden versterkt. En ik ben blij dat ik daar deel van kan uitmaken. 

 

Meer van dit nieuws?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tweemaandelijks kunsteducatieve inspiratie in je mailbox!

Zij gingen je voor

Na een gegidste rondleiding in Trainworld trokken we met onze klas naar het GC De Kriekelaar voor een creatieve naverwerking van Mooss.  We ontwierpen, geïnspireerd op ons Trainworld bezoek, het treinkostuum van de toekomst. Door de manier van werken van Mooss ontdekten we heel andere aspecten aan onze leerlingen die we in de klas nog niet zagen. 

Dimitri De WildeLeerkracht Boodschapinstituut in Schaarbeek
Foto van Iris De Rynck

Onze anderstalige OKAN jongeren waren helemaal mee met het verhaal van de workshop. Doordat het om een heel universeel thema ging, kon iedereen het begrijpen en was het herkenbaar los van hun achtergrond. De begeleiders waren ook echt goed, heel authentiek en ze plaatsten zich op gelijkwaardige voet met onze jongeren.

Iris de Rynckjongerenwerker onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen (OKAN)
Portret Lieve Raymakers

Wij kiezen al 15 jaar voor Mooss als partner bij onze Bozar tentoonstellingen omwille van de topkwaliteit van de ateliers, hun creatieve methodiek en pedagogie. De vrijheid van experiment, het werkelijk centraal stellen van het kind en de vriendelijkheid van de begeleiders maken dat we graag blijven samenwerken.

Lieve Raymaekers gidsencoördinator Bozar

Heel wat leerlingen kennen elkaar niet in het eerste middelbaar. Daar zetten wij begin oktober op in tijdens onze geïntegreerde werkweek. We laten leerlingen dan meer out of the box- dingen leren en daarvoor schakelen we Mooss in. We vinden het fijn dat we bij Mooss uit een heel brede waaier van workshops kunnen kiezen en wat we kiezen is telkens heel goed georganiseerd. Ik wou bovendien dat ik elke dag met dezelfde energie voor de klas kon staan als de enthousiaste Mooss workshopgevers!

Stéphanie De VriendtLeerkracht Atheneum Koekelberg
Foto Geer De fauw

Wij zijn al jaren fan van de Mooss-workshops. Ik zie bij leerlingen vaak een focus op het behalen van een perfect en juist resultaat. Het mooie aan de Mooss-workshops is dat ze focussen op het proces. Niet het eindresultaat is belangrijk, maar wat het met de leerlingen doet en hoe ze hun persoonlijk gevoel erin kunnen leggen. Ik zie dat dit een boost is voor hun zelfvertrouwen.

Geert De fauwDirecteur VBS De Wegwijzer in Zulte